A szürke ötven árnyalata
E. L. James trilógiájának első kötetével különleges kapcsolatom van. Az egész úgy kezdődött, hogy Angliába mentem. A buszon az egyik barátnőm ezt olvastam és nem emlékezett rá, hogy hol tartott. Én meg zsigerből rávágtam, hogy "Tizennegyedik fejezet, Christian fölöttem áll és egy......". Na ekkor elhalgattam, mert a mondat másik felét azért mégsem akartam hangosan felolvasni az emberekkel teli buszon (ez volt az az ostoros rész). Aztán abban a 9 napban, amíg kint voltam, elolvastam az első kötetet (igaz PDF-ben, de ez lényegtelen), vagyis a végét. Miután hazaértem, letöltöttem és elkezdtem olvasni az elejéről, és végül valamikor június elején fejeztem be.
A regény egy "másik" világba kalauzolja az olvasót. Egy olyan életstílust mutat be, amelyről nehéz leszokni. Talán a Sötét ötven árnyalatában hasonlítja a cigihez és a droghoz Christian (erről majd később).
Nagyon gyorsan olvastam, mert:
1. A nyelvezet újszerű (bár PDF-ben nyüzgött a hibáktól).
2. A szöveg jól volt megfogalmazva, (de ugye sok volt a hiba) és pörögött a történet.
Amit imádtam benne:
1. Ez a két idézet

2. Az, hogy etette magát. Alig bírtam letenni és napi 2 fejezetet olvastam (átlagosan 2-t).
3. Maga Christian Grey. Hát, ide nem fűznék túl sokat csak annyit, hogy ki ne imádná az öltönyös pasikat. Még akkor is szerettem mikor megmutatta, hogy mennyire elcseszett azzal az ötven árnyalattal. Hihetetlen volt számomra, hogy egy elnökvezérigazgató ennyi mindennel foglalkozik szabadidejében (pl.: zongorázás, repülés, vitorlázás.....)
4. Az alaptörténet. Bár szerintem egy kicsit túlrágott "az esetlen lány és a jóképű (üzletember) pasi" története, de még ebből is ki tudott hozni valmi újat a szerző.
5. A Grey család. Annak ellenére, hogy Elliot, Christian és Mia örökbefogadott gyerekek nagyon szoros a kapcsolatuk egymással és a "szüleikkel" is.
Vicces dolgok, amik olvasás közben történtek velem:
1. Ugye Angliában voltam, mikor olvastam és egy nap elmentünk a Towerbe. Ott volt egy páncél és a barátnőm megszólalt "Ebben a páncélban egy páncél van". Mondta, de nem ezt akarta (a képen jól látható, hogy mit szeretett volna mondani).

2. Van ez az ötven órás közszölgálati (vagy közösségi) munka, ami kell az érettségihaz és én az oviban voltam. Ott legóztam a fiúkkal és építettem egy "helikoptert"

Hát nem igazán sikerült, de Charlie Tango akart lenni.
3. A barátnőimmel játszittunk valami Activity szerűséget és a Fájdalom Vörös Szobáját kellett rajzolniuk:

4. Angoloztam és a szenvedő szerkezetet gyakoroltam és ez volt a mondat:

"The film can be seen soon (by everyone). És hogy ez milyen igaz.
A könyv tőlem a moly.hu-n 5 csillagot kapott.